77 / 100
WordPress website Sneller Maken? 10 beste manieren

10 Effectieve Methoden om je WordPress-website Sneller te Maken

Een snelle website is essentieel voor een positieve gebruikerservaring en een hogere ranking in zoekmachines. Als je een WordPress website hebt, zijn er verschillende technieken en tools beschikbaar waarmee je de laadtijd van je site kunt optimaliseren. In dit artikel delen we 10 effectieve methoden om je WordPress website sneller te maken. Of je nu een beginner bent of een ervaren gebruiker, deze tips zullen je helpen om je site te versnellen en je bezoekers tevreden te stellen.

WordPress website sneller maken voor Google

Als het gaat om het succes van je WordPress website, is snelheid een cruciale factor. Bezoekers hebben weinig geduld en verwachten dat een website snel laadt. Bovendien heeft Google aangegeven dat de laadtijd van een site een rankingfactor is. Google heeft met Pagespeed Insights ook een tool om de snelheid van je website te meten en te achterhalen waarom je website traag is. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de snelheid van je WordPress website kunt verbeteren en je bezoekers tevreden kunt stellen.

Cache-plugin gebruiken

Een cache-plugin is een handige tool die statische versies van je dynamische webpagina’s opslaat. Dit vermindert de laadtijd omdat de server niet telkens de volledige pagina hoeft te genereren. Populaire cache-plugins zijn onder andere WP Super Cache en W3 Total Cache.

Optimaliseer afbeeldingen

Kleinere afbeeldingen zullen je WordPress website sneller maken. Maar je wilt natuurlijk niet teveel inleveren op de kwaliteit van de afbeeldingen. Zorg ervoor dat je afbeeldingen zijn geoptimaliseerd voor webgebruik door ze te comprimeren zonder al te veel kwaliteitsverlies. Er zijn verschillende WordPress plugins beschikbaar om dit proces automatisch uit te voeren, zoals Smush en EWWW Image Optimizer.

Minimaliseer CSS en JavaScript-bestanden

Overmatige CSS- en JavaScript-bestanden kunnen de laadtijd vertragen. Combineer en minimaliseer deze bestanden en ze zullen je WordPress website sneller maken. Er zijn plugins zoals Autoptimize en WP Rocket die dit proces eenvoudig maken.

Kies een snel WordPress-thema

Niet alle WordPress-thema’s zijn gelijk als het gaat om snelheid. Kies een lichtgewicht thema dat is geoptimaliseerd voor snel laden. Vermijd thema’s met veel ingebouwde functies die je niet nodig hebt.

Upgrade naar de nieuwste PHP-versie

PHP is de programmeertaal waarop WordPress is gebaseerd. Door te upgraden naar de nieuwste PHP-versie kun je de prestaties van je website verbeteren. Controleer de compatibiliteit van je thema en plugins voordat je een upgrade uitvoert.

Gebruik een Content Delivery Network (CDN)

Een CDN is een netwerk van servers verspreid over de hele wereld. Het levert statische bestanden aan je bezoekers vanaf de server die het dichtst bij hen in de buurt is. Dit vermindert de afstand tussen de server en de bezoeker, waardoor de laadtijd wordt verkort. Populaire CDN’s zijn onder andere Cloudflare maar ook WP Rocket heeft een eigen CDN.

Verminder het aantal WordPress-plugins

Hoewel plugins geweldige functionaliteit aan je website kunnen toevoegen, kunnen ze ook de laadtijd vertragen. Verwijder onnodige plugins en behoud alleen de essentiële. Controleer regelmatig of er verouderde of inactieve plugins zijn die je niet meer gebruikt.

Schakel lazy loading in

Lazy loading is een techniek waarbij afbeeldingen alleen worden geladen wanneer ze zichtbaar zijn in het browser venster. Dit vermindert de initiële laadtijd en verbetert de algehele prestaties van je website. Er zijn verschillende plugins beschikbaar om dit voor je te doen, zoals WP Rocket en Lazy Load by WP Rocket.

Verwijder ongebruikte thema’s en plugins

Ongebruikte thema’s en plugins nemen ruimte in beslag en kunnen de prestaties van je website beïnvloeden. Verwijder alle thema’s en plugins die je niet gebruikt om je WordPress-installatie op te schonen.

Optimaliseer de database

De database van je WordPress website kan na verloop van tijd opgeblazen raken met onnodige gegevens. Je WordPress website sneller maken kan dus ook door je databse op te schonen. Gebruik een plugin zoals WP-Optimize of WP Rocket om je database op te schonen en te optimaliseren voor betere prestaties. Lees hier meer over het opschonen van je database met WP Rocket.

Conclusie

Als jij wilt dat je website gevonden wordt, weet dan dat je dit zelf in de hand hebt. Je weet nu wat je moet doen. Ik raad je aan om ons blog in de gaten te houden want binnenkort gaan we alle bovenstaande onderwerpen verder belichten zodat jij het beste uit je website kunt halen.

Heb je vragen over dit artikel? Laat het weten via: mark@basisreclame.nl.

Succes!

Groet!

Mark

 

Over de auteur

Sinds 2012 help ik ondernemers zoals jij, om meer impact te maken met je bedrijf door optimale zichtbaarheid en betere vindbaarheid. Wil je meer impact maken maar weet je niet hoe? Stuur me een bericht via het contactformulier of bel 038 7850516.

Mark Botter